Papier roślinny Hahnemühle: Innowacyjne podejście w dziedzinie ochrony środowiska

Z okazji Dnia Ziemi 2024 pragniemy poruszyć temat papieru roślinnego. W kontekście zmniejszenia śladu węglowego, zwiększenia odporności klimatycznej, zachowania różnorodności biologicznej i promowania zrównoważonego rozwoju.

Czy wiesz, że wszystkie papiery Hahnemühle FineArt przeznaczone dla artystów i fotografów są wegańskie, zrównoważone, wolne od kompozytów plastikowych i w 100% nadają się do recyklingu poprzez obieg makulatury? Oto więcej faktów na temat rosnącego asortymentu papierów Hahnemuhle z linii Natural Line. Są to prawdziwe innowacje w dziedzinie sztuki, fotografii i druku komercyjnego.

Ogólne fakty dotyczące papierów roślinnych

  • Papier roślinny stanowi istotny wkład w globalną transformację w zakresie ochrony zasobów, zachowania różnorodności biologicznej oraz zrównoważonego konsumpcjonizmu, zgodnie z 17 Celami Zrównoważonego Rozwoju ONZ (SDG).
  • Włókna roślinne zastępują celulozę drzewną, co przyczynia się do ochrony drzew jako ważnych zbiorników CO2.
  • Wszystkie rośliny produkują znaczną biomasę w krótszym czasie, co skutkuje większym wychwytem CO2, sprawiając, że są neutralne pod względem emisji dwutlenku węgla.
  • Rośliny takie jak bambus, agawa, konopie i trzcina cukrowa rosną szybko w różnych regionach ziemi, nie wymagając stosowania pestycydów i potrzebując niewielkiej ilości wody do uprawy.
  • Oferują one maksymalną odporność na starzenie się i trwałość.

Włókna bawełniane jako cenne surowce wtórne

  • Włókna roślinne są nieodłączną częścią historii produkcji firmy Hahnemühle, która rozpoczęła się w 1584 roku z wykorzystaniem odpadów tekstylnych, a nie włókien drzewnych, jako że technologia przetwarzania włókien drzewnych wówczas jeszcze nie istniała.
  • Tzw. bawełniane tkaniny pozyskiwano z zużytej odzieży, którą mielono na drobne włókna do produkcji ręcznie robionych papierów.
  • Nadal wykorzystujemy bawełniane tkaniny, zwane również lenkami, czyli miękkimi i drobnymi włóknami z nasion bawełny, które są cennymi pozostałościami po przemyśle tekstylnym i spożywczym.

Hahnemühle był prekursorem wprowadzenia na rynek papierów bambusowych w 2008 roku

  • Bambus jest jedną z najszybciej rosnących roślin na Ziemi, osiągając nawet do 1 metra wzrostu dziennie, bez konieczności podlewania, nawożenia czy stosowania pestycydów.
  • Bambus skutecznie redukuje emisję gazów cieplarnianych, absorbując nawet 5 razy więcej CO2 niż drzewa.
  • Może być zbierany co 5 lat, nie uszkadzając rośliny, ponieważ pędy odrastają i ponownie rosną.
  • Dzięki swojej niewymagającej naturze bambusy gubią liście przez cały rok, tworząc naturalny kompost, poprawiając zubożałą glebę, a ich silny system korzeniowy skutecznie zapobiega erozji gleby.

Konopie zostały ponownie odkryte jako surowiec do produkcji papieru

  • Rośliny konopi dostarczają dwu- do czterokrotnie większej ilości celulozy niż drzewa.
  • Konopie posiadają wyjątkowo wysoką zdolność do absorpcji i zatrzymywania dwutlenku węgla, niemal czterokrotnie wyższą niż drzewa.
  • Szybko rosnące rośliny konopi są mało wymagające i rosną praktycznie wszędzie, nie potrzebując specjalnego klimatu ani gleby. Wymagają znacznie mniejszej ilości wody w porównaniu z innymi roślinami i nie potrzebują stosowania pestycydów, herbicydów ani fungicydów.
  • Włókna konopi są szeroko wykorzystywane w różnych branżach, a wszystkie ich części są przetwarzane w sposób kaskadowy.

Agawa, jako mało wymagająca roślina do produkcji papieru

  • Interesującą cechą agawy jest sposób jej fotosyntezy: w nocy absorbuje dwutlenek węgla, natomiast w ciągu dnia wykorzystuje go do procesu fotosyntezy.
  • Pomiędzy agawami uprawia się inne rośliny, takie jak kukurydza czy fasola, co przeciwdziała monokulturom i poprawia jakość gleby poprzez humifikację pozostałości po zbiorach.
  • Agawy nie wymagają podlewania, a także nie potrzebują nawozów ani pestycydów.
  • Liście agawy można zbierać kilka razy w roku przez okres do 15 lat.

Najnowsza innowacja w produkcji papieru: Papier artystyczny z trzciny cukrowej

  • Trzcina cukrowa to największa na świecie uprawa, stosowana głównie w przemyśle spożywczym i napojów, oraz jako surowiec do produkcji biopaliw.
  • Proces fotosyntezy trzciny cukrowej wyjątkowo skutecznie wiąże dwutlenek węgla w roślinach, który nie jest uwalniany nawet podczas przetwarzania.
  • Podczas przetwarzania trzciny cukrowej, pozostające po niej włókniste resztki roślinne, zwane bagassem, są przetwarzane na włókna roślinne, składające się z 40-60% celulozy.
  • Zamiast spalać włókniste resztki roślinne, materiał jest przetwarzany na ekologiczne produkty, takie jak papier, co daje drugie życie tym włóknom.

Poznaj markę: Hahnemühle